Klare taal over staal

Nieuwsartikelen

Hardnekkige mythe ‘strategische autonomie’ vertroebelt debat over toekomst Tata Steel IJmuiden

In deze tijd van belangrijke geopolitieke verschuivingen, de opkomst van nieuwe grootmachten als China en India en verstoringen in de trans-Atlantische relatie is het niet gek dat er een sterkere roep klinkt om Europese onafhankelijkheid.... »

‘Drill, baby, drill’

Tata Steel presenteert haar groenstaalplan als een gedeeltelijke oplossing van het probleem: de geïmporteerde kolen kunnen vervangen worden door groene waterstof, gemaakt met windenergie van de Noordzee. Althans, als deze waterstof beschikbaar is én goedkoop:... »

Groene halffabricaten uit Midden-Oosten: weinig invloed op strategische (on)­afhankelijkheid

In de zoektocht naar goedkope groene waterstof (en daarmee groen staal) lijkt het Midden-Oosten een interessant nieuw zwaartepunt te worden. Zo sloot een groot Braziliaans mijnbouwconcert onlangs een miljardendeal met Saudi-Arabië voor een nieuwe groenere... »

Giftige staalslakken ten onrechte gebruikt als ‘veilige’ bouwstof

Naast een reeks vervuilende gassen produceert de staalindustrie ook een vaste afvalstof: de zogeheten staalslak. Staalslakken variëren sterk in chemische samenstelling naar gelang het gebruikte ijzererts, kolen, en het type staal- en koelingsproces. Zo verschilt... »

Effect van giftig uitspoelwater staalslakken onvoldoende gemeten

In 2019 werd zo’n 230.000 ton aan staalslakken vanuit IJmuiden naar Eerbeek gevoerd en afgestort op de stortplaats van een oude papierfabriek. De staalslakken zouden een stabiele laag vormen waarop duizenden zonnepanelen aangelegd werden. De... »

Juridische staalslak procedures liggen Tata c.s. zwaar op de maag

Burgers maken zich ernstige zorgen over het effect van staalslakken op hun gezondheid en leefomgeving. Zorgen die ze uiten, worden continu gebagatelliseerd. Langs verschillende wegen ondernemen zij nu juridische actie. Zo concludeerde Stichting Natuurlijk Schoon... »

Tata Steel vreest gasgebruik én bouwt erop tegelijk

Waarom wil de overheid nog staatssteun verlenen aan een bedrijf als Tata Steel, dat zo zwaar juridisch onder vuur ligt? Normaal gesproken gaan overheden en investeerders dit soort bedrijven uit de weg, omdat de risico’s... »

Tata’s enige kans op overleven is gezondheid op één

Begin 2024 beloofde het kabinet de gezondheid van omwonenden van Tata Steel op 1 te zetten. Tot nog toe is deze woordelijke belofte zonder daden gebleven. Voor Tata Steel IJmuiden zelf is de gezondste optie... »

Overheid schuift gezondheid burgers achteloos terzijde in Tata Steel-dossier

Een van de meest basale manieren waarop een over­heid er voor haar burgers kan zijn, is door het beschermen van de volks­gezondheid en het waar­borgen van de kwaliteit van het leef­milieu. In de praktijk blijkt... »

Europese concurrenten Tata Steel zien af van waterstofroute

Belgische concurrent ArcelorMittal ziet geen business case en heeft de plannen voor de bouw van een DRI op groene waterstof in Gent afgeblazen, ondanks miljardensteun van de Belgische overheid. Recent zijn ook de Spaanse plannen... »

‘Groen’ plan Tata Steel is op z’n best blauwgrijs te noemen

Tata Steel IJmuiden gebruikt nu nog steenkool om ijzer uit ijzererts te halen: een methode die ernstig vervuilend voor de omgeving en zeer belastend voor het klimaat is. Na toenemende druk vanuit politiek en de... »

Overheidsgeld in Tata Steel steken… een nieuw RSV-debacle in de maak?

Tata Steel IJmuiden zet toeleveranciers onder druk om goedkoper te leveren en betalingstermijnen te verlengen. Ook dwingt het Indiase moederbedrijf haar Nederlandse vestiging na een eerdere ingrijpende bezuinigingsronde nog eens 60 miljoen euro extra te... »

Staalproductie verhuist naar waar groene energie goedkoop is

“Europa moet haar keuze voor DRI-installaties kritisch herzien,” schrijft EuRIC, de Europese Confederatie voor Procesindustrieën. Alles wijst er namelijk op dat energie-intensieve industrieën, of in ieder geval het energie-intensieve deel van het productieproces, zich gaan... »