Klare taal over staal

Groene halffabricaten uit Midden-Oosten: weinig invloed op strategische (on)­afhankelijkheid

In de zoektocht naar goedkope groene waterstof (en daarmee groen staal) lijkt het Midden-Oosten een interessant nieuw zwaartepunt te worden. Zo sloot een groot Braziliaans mijnbouwconcert onlangs een miljardendeal met Saudi-Arabië voor een nieuwe groenere productielocatie van HBI in dat land. De deal is illustratief voor de staalmarkt die haar productie verschuift naar Afrika en het Midden-Oosten waar energie het goedkoopst is.

Begin dit jaar sloten het Braziliaanse mijnbouwconcern Vale en Saudi-Arabië een overeenkomst voor een groene mega staalhub in Ras Al-Khair. Het idee is dat deze hub jaarlijks 12 miljoen ton aan direct reduced iron (in de vorm van CBI) gaat produceren. Deze staalproductie kan in eerste instantie met goedkoop aardgas gebeuren dat nu deels afgefakkeld wordt tijdens olieproductie, maar later vervangen worden door wind- en vooral zonne-energie.

De beschikbaarheid van grote hoeveelheden goedkope zonne-energie maken het Midden-Oosten een aantrekkelijke plek voor de productie van groene waterstof. Ook ligt Saudi-Arabië op schema met haar ambitieuze grootschalige groene waterstofproject. De kans dat groenstaalproductie in Nederland daarmee kan concurreren is voorlopig praktisch nihil.

Geen groene kansen Tata in staalproductie, wel in verwerking ervan

Vale is de grootste ertsenproducent ter wereld en actief op alle werelddelen. Tata Steel koopt daar nu ook al ijzerertsen in, maar in plaats van rechtstreeks naar de haven Amsterdam te gaan, zouden de ertsen een tussenstop kunnen maken in het Midden-Oosten waar het ijzer uit het ijzererts gehaald wordt. De halffabricaten kunnen in de vorm van HBI naar IJmuiden worden verscheept en daar in een EAF verder worden verwerkt tot staal.

Door nu goede afspraken te maken met Arabische partijen kan Tata Steel zich verzekeren van voldoende aanvoer van DRI met een lagere CO₂-voet­afdruk en tegen een lagere prijs. De opkomst van het Midden-Oosten als groenewaterstofhub betekent bovendien een nieuwe economisch macht op het wereldtoneel. In ieder geval is er haast geboden: er zijn genoeg andere partijen die wél snappen dat de toekomst van groen staal in het Midden-Oosten en Afrika ligt.

Blijf op de hoogte

van het laatste nieuws

Artikelen

Hardnekkige mythe ‘strategische autonomie’ vertroebelt debat over toekomst Tata Steel IJmuiden
‘Drill, baby, drill’
Groene halffabricaten uit Midden-Oosten: weinig invloed op strategische (on)­afhankelijkheid
Giftige staalslakken ten onrechte gebruikt als ‘veilige’ bouwstof
Effect van giftig uitspoelwater staalslakken onvoldoende gemeten
Juridische staalslak procedures liggen Tata c.s. zwaar op de maag
Tata Steel vreest gasgebruik én bouwt erop tegelijk
Tata’s enige kans op overleven is gezondheid op één
Overheid schuift gezondheid burgers achteloos terzijde in Tata Steel-dossier
Europese concurrenten Tata Steel zien af van waterstofroute