“Europa moet haar keuze voor DRI-installaties kritisch herzien,” schrijft EuRIC, de Europese Confederatie voor Procesindustrieën. Alles wijst er namelijk op dat energie-intensieve industrieën, of in ieder geval het energie-intensieve deel van het productieproces, zich gaan verplaatsen naar daar waar duurzame energie beschikbaar en het goedkoopst is: de zogeheten renewables pull. Dat geldt voor meerdere industrieën, maar zeker voor staalfabrikanten.
In bijvoorbeeld het Midden-Oosten en Afrika is relatief veel goedkope zonne-energie beschikbaar waarmee goedkope groene waterstof gemaakt kan worden. Ook binnen Europa zijn er gunstigere locaties, zoals Spanje en Portugal waar zonne-energie goedkoop is. Nederland is hiervoor veel minder gunstig gelegen.
EuRIC trekt, net als onderzoekers Hernandez en Schellekens van SOMO, de conclusie dat groene halffabricaten het beste gemaakt kunnen worden op de plek waar ook de groene waterstof gemaakt wordt. Dat is dus niet in Nederland. Waterstof zo ver vervoeren is duur en inefficiënt, dus gebruik de waterstof lokaal in Afrika of het Midden-Oosten en vervoer de daar geproduceerde groene halffabricaten naar Nederland. Dan kunnen we hier de eindproducten maken.
Er wordt door veel staalgiganten wel flink geïnvesteerd in groene staalfabrieken, o.a. in het Midden-Oosten, in Afrika en in de VS. Maar in Europa stokken deze investeringen.
Als Tata Steel IJmuiden nu DRI zou gaan bestellen in een land dat dat veel goedkoper kan maken, dan kan IJmuiden zich focussen op de elektrische ovens en de aanpassingen die nodig zijn om nuttige eindproducten te maken. Ook kan dan rond 2030 de hele vuile voorkant van het bedrijf dicht en dan zou het kabinet pas echt gezondheid van omwonenden op één zetten!